MANASTIREA GHIGHIU
Sfânta Mănăstire Ghighiu, cu hramul Izvorul Tămăduirii, s-a ridicat în anul 1817, pe terenul donat de Măriuța Râfoveanca monahului Agapie, care căuta loc pentru construirea unui schit. Astfel mănăstirea şi biserica s-au înălțat pe vremea voievodului Ioan C. Caragea, mitropolit fiind în acea vreme ÎPS Nectarie.
Mănăstirea este protejată prin lege ca monument istoric de arhitectură şi artă. O icoană de excepţie aflată în mănăstire este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul în brațe, datând din secolul al XVI – lea. Ea a fost daruită de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, din Siria, la 25 februarie 1958.
Colecția de artă religioasă datând din anul 1964 constituie un adevărat tezaur de tipărituri, icoane vechi şi alte valori ale patrimoniului cultural şi istoric. Pentru conservarea acestor artefacte am fost contactați de către echipa de restaurare și reabilitare locală. În colaborare cu Mihai Iorgulescu, montator și tehnician și cu echipa sa am realizat 12 vitrine de protecție pentru icoane, fresci și alte obiecte care necesită o atenție deosebită pentru a se păstra în timp. Am folosit plexiglas transparent de 5 mm pentru acest proiect. Astfel obiectul este perfect vizibil și în același timp prin proprietatea fundamentală a materialului și anume „îmblânzirea” (se comporta ca o sită pentru fasciculul de lumină) luminii care trece prin plastic protejează produsul împotriva decolorării în timp.
Întotdeauna suntem onorați și ne bucurăm să ajutăm cât mai multe ramuri de interes din această țară și iată încă o nouă ocazie să facem acest lucru. Mănăstirea Ghighiu este un locaș sfânt care așteaptă toți vizitatorii cu porțile deschise. Vă punem la dispoziție mai jos câteva din pozele de la recenta noastră lucrare și vă invităm să cunoașteți acest mic ,,petic de rai’’ din zona satului Ghighiu, județul Prahova.